Cena nafte najniža u poslednjih godinu dana

Bez autora
Oct 04 2011

Sirova nafta je danas na berzi u Njujorku već treći dan zaredom pojeftinila i dostigla najniži nivo u poslednjih godinu dana. Pad cene nafte posledica je zabrinutosti oko dužničke krize u Evropi, što je takođe navelo američku investicionu banku "Goldman Saks" da snizi optimističnu prognozu tražnje energenata.Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u novembru je na njujorškoj robnoj berzi pala za 1,73 dolara, odnosno, na 75,88 dolara za barel, nakon što je u jednom trenutku oslabila na najniži iznos još od septembra 2010. od 74,95 dolara za barel.

Cena nafte najniža u poslednjih godinu danaSirova nafta je danas na berzi u Njujorku već treći dan zaredom pojeftinila i dostigla najniži nivo u poslednjih godinu dana.

Pad cene nafte posledica je zabrinutosti oko dužničke krize u Evropi, što je takođe navelo američku investicionu banku "Goldman Saks" da snizi optimističnu prognozu tražnje energenata.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u novembru je na njujorškoj robnoj berzi pala za 1,73 dolara, odnosno, na 75,88 dolara za barel, nakon što je u jednom trenutku oslabila na najniži iznos još od septembra 2010. od 74,95 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Istovremeno je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 1,97 dolara na 99,74 dolara za barel, što je prvi put od avgusta da je cena pala ispod granice od 100 dolara.

Banka "Goldman Saks", koja je ranije predviđala značajno poskupljenje "tečnog zlata" u ovoj godini, danas je snizila prognozu cene američke "lake" i "brent" nafte.

Ta investiciona banka je takođe dodala da će rast tražnje energenata u svetu usporiti usled toga što dužnička kriza u Evropi povećava šanse da bi moglo da dođe do drugog talasa recesije na globalnom nivou.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik